İnsan Neden Hasta Olur? endişelendiğimiz şeylerin değil, endişelenme biçimimizin bizi hasta ettiğini anlatıyor. Dil sustuğunda beden konuşmaya başlıyor ve her türden hastalığa davetiye çıkarıyor. Hayati bir ilişkinin kopması ya da kayıpların ardından gelen yas dönemleri hastalıklara karşı bedeni “elverişli” bir kozaya dönüştürüyor. Ve hastalıklar, kişiye özgü bu duygudurumlarının etkisi altında netliğini kaybediyor.
Tıp teknolojileri alanındaki gelişmeler öyle hızlandı ki; geliştirilmesi, tetkikleri, deneyleri senelerce sürmesi beklenen aşılar bile bir yıl içerisinde onay alıyor. Ama bütün bu ilerlemeye rağmen bir sorun var: Nedeni ve tedavisi net olmayan bir hastalıkla nasıl başa çıkacağız?
Her şeyden önce hastalıklar konusundaki yaygın bazı yanlış düşüncelerin üzerine gidilmesi gerektiğini söyleyen Darian Leader ve David Corfield, bu çığır açıcı kitapta duygularımızın, düşüncelerimizin, ailemizden duyduğumuz hikâyelerin ve hatta kehanetlerin nasıl bizi hasta edebildiğini anlatıyorlar. İster kronik hastalıklardan ister kanser gibi daha ciddi durumlardan söz ediyor olalım ilk önce bakmamız gereken yerin “hikâyemiz” olduğunu savunuyorlar.
Çok iyi tartışılmış, düşündürücü bir kitap. Hapları yutmadan önce iki kez düşünmenizi sağlayacak.
- Daily News
Bu önemli, sıradışı ve güncel kitabı herkes okumalı.
- Hanif Kureish, New Statesman