Sofya’nın çamurlu dış mahallelerinde doğan Kapka Kassabova, komünizm idaresi altında büyümüş ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından ailesiyle birlikte buldukları ilk fırsatta ülkeyi terk etmiş, o zamandan beri de anavatanına sevgiyle karışık nefret duygusuyla bakmış bir yazar. Bulgaristan’ın 2007’de resmen Avrupa Birliği’ne katılmasının ardından hayatının büyük bölümünü kaçmaya çalışarak geçirdiği memleketine dönme zamanının geldiğine karar veren Kassabova, karşısında geçiş döneminin gerginliğiyle ezilen bir ülke buluyor.
Eğlenceli ve aydınlatıcı bu anı kitabında Kapka Kassabova, Bulgaristan’a ve aralarındaki boz bulanık ilişkiye dönüyor, çocukluğunun geçtiği yerleri ziyaret ediyor, tuhaf turistik bölgeleri deneyimliyor, kanla lekeli ve puslu yüzlerce yıllık sınırları açığa çıkarıyor. Hem kendisinin hem de ülkesinin geçmişinin saçmalıklarıyla nevi şahsına münhasır özelliklerini yakalamayı başarıyor. On yedi yaşındayken ayrıldığı ülkesini hâlâ mahvolmuş bir şekilde ama bu defa yeni bir umut beslerken buluyor.
Kassabova’nın çocukluğunu ve ülkesine dönüşünü iki bölüm halinde anlattığı İsimsiz Sokak’ta, dolambaçlı ve acı-tatlı bir yolculuğa çıkarken, Demir Perde’nin diğer tarafındaki yaşamın ayrıntılarını da öğreniyoruz. Kassabova yurtdışında yaşayan birinin patavatsızlığı, misafir merakı ve şair ruhuyla geçmişteki ve günümüzdeki Bulgaristan’a hayat veriyor, ayrıca mekânla zihin, coğrafyayla kader arasındaki karmaşık bağlantıları deşiyor.
“Kassabova Sofya’da başladığı hayatının ilk yıllarını nispeten yarasız beresiz atlatsa da, çizdiği Bulgaristan portresinin “daima kişisel ve nadiren iltifatkâr” olduğunu kabul ediyor. İsimsiz Sokak’ı bu kadar keyifli bir kitap haline getiren de bu iki nitelik hiç kuşkusuz.”
―Scotland on Sunday
“Doğduğumuz topraklara ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya seren, ustalıkla kaleme alınmış, duygusal açıdan zengin bir kitap.”
―Sunday Herald
“Hazin komünizm yıllarında Bulgaristan’da büyümeye dair güzel kaleme alınmış bir anı kitabı. Yazar ülkeye içeriden ve dışarıdan bakabilmesi sayesinde, karmaşık memleketini hem sevgi dolu hem eleştirel bir gözle değerlendirebiliyor. Hafızanın, tarihin ve hayal gücünün derinlerine dalan bir çalışma.”
―Kirkus Review
“Bulgaristan, kapitalizme ve özgürlüğe ayak uydurmaya çalışan değişim içindeki bir ülke, Kassabova’nın kusursuz hatıratı da Soğuk Savaş’ta büyüme deneyimini bugünün çalkantılarıyla karşılaştırıyor. Cesur ve gerçekçi.”
―The List
“İsimsiz Sokak, en kozmopolit kişilere bile kaçınılmaz olarak yöneltilen “Nerelisin?” sorusuna Kassabova’nın verdiği mizah dolu ve ölçülü bir cevap. Kitap, kendini bir kez daha baştan kurmakla meşgul bir ülkede çocukluktan yetişkinliğe yapılan bir seyahatin ilgi çekici öyküsünü anlatıyor. Yazarın nefis bir aksan izi taşıyan kalemi şahane.”
―New Zealand Listener